Играта известна днес по целия свят като баскетбол се заражда в XIX ти в. през 1893 година

Играта известна днес по целия свят като баскетбол се заражда в XIX ти в. през 1893 година. Неин откривател е Джеймс Нейсмит от Америка, а не след дълго, по-малко от век през 1936 г. тя е избрана за една от олимпийските игри. В началото баскетбол се е играл с топка заимствана от футбола. Първата специално изработена за баскетбол топка била кафява. Тя се запазила такава до 50-те години, когато се взело решение топката за баскетболните играчи да е по-видима от играчи и публика. Тогава тя получила известния и днес цвят оранжево, който става и неин символ.

Първата официално проведена игра на баскетбол завършила с резултат 1:0. Мачът бил проведен в гимназия в Ню Йорк, през 1892 г. В него взели участие девет играчи във всеки един отбор. Години по-късно, през 1897-1898 г. в практика се превърнало всеки отбор да участва с петима души.

Историята на баскетбола в България започва през 1912 г. Само пет години по-късно се превръща в спорт и у нас.

През 1919 г. бива създаден и първият български клуб, носещ името „Атлантик“. Годината се превръща и в начало за баскетбола в България. От началото този спорт е практикуван от девойки. За първи международен мач се счита този проведен през 1943 г. от и досега съществуващата НСА „Васил Левски“. Мачът се провел в Будапеща в Институт за физическа култура.

Правилата на баскетбол поместват общата цел на всеки отбор да вкара неограничен брой кошове в хоризонтално разположен кош на противниковият отбор. В играта има известни правила, които се спазват от всички играчи, а при нарушение, те биват санкционирани.

Игрището за баскетбол е с дължина от 28 метра и ширина от 15 м. Диаметърът на кошове е 46 сантиметра, а самите те са разположени на височина от 3.05 метра.

Всеки баскетболен мач трае 40 минути, които траят без прекъсванията. Всеки вкаран кош носи две точки, а самите удари започват зад линията. Всяко попадение от тях носи три точки на вкаралият ги отбор. При наказателен удар се дава една точка. Часовото времето за атака в баскетбола е равно на 24 секунди, а за всеки 8 секунди отборът има, за цел да изнесе топката извън своята половина.